Keep-quiet

VIND GEWOON EEN KEERTJE NIKS!

Iedereen geeft tegenwoordig over alles zijn mening en je wordt ook verwacht er direct één klaar te hebben staan als mensen er naar vragen. Nuance hoort daar niet bij: je bent links, rechts, voor of tegen en naar elkaar luisteren is al helemaal ten boze.

Donald Trump vind de Amerikaanse pers slecht en leugenachtig. De Amerikaanse pers vindt Donald Trump een dramatisch slechte president. Links Nederland vindt Geert Wilders een gevaarlijke man. Geert Wilders vindt de Islam gevaarlijk. Jordy op Twitter vindt mij een domme linkse hippie. Ik vind Jordy een ongeïnformeerde meeloper. Dit is trouwens subtiel geformuleerd, Jordy vond nog veel meer van mij. En dat iedereen overal wat van vindt, dat begint mij een beetje tegen te staan.

Iedereen denkt namelijk maar dat het normaal is je mening overal te deponeren. Ja ja, vrijheid van meningsuiting, ik weet het. Maar het schijnt niet meer uit te maken of je daar mensen mee kwetst. Asscher en Rutte zeiden het al: we moeten fatsoenlijk/normaal gaan doen. Die oproepen vond ik dan weet een beetje stom, maar dat terzijde. Ze hadden wel gelijk.

Het is namelijk een voorrecht om in een land te wonen waar je inderdaad mag zeggen wat je vindt en mag zijn wie je bent. Er zijn genoeg landen waar jouw mening je in de bak doet belanden. In Nederland niet, tenzij je die mening op een baksteen schrijft en naar iemands hoofd gooit. Het is niet strafbaar om je mening als een baksteen op Twitter te gooien.

Al die meningen verdwijnen in een soort bodemloze put en er luistert niemand naar, net als jij niet naar al die anderen luistert.

En weet je, dat geschreeuw op sociale media: dat vind ik dus totaal nutteloos. Al die meningen verdwijnen in een soort bodemloze put en er luistert niemand naar, net als jij niet naar al die anderen luistert. Heeft het dan nog zin? Ik probeerde met Jordy in discussie te gaan over bepaalde Nederlandse politici. Hij noemde me dom, gehersenspoeld door de linkse media, een hippie en een moslimknuffelaar. Dan laat ik de opmerkingen over mijn moeder voor het gemak achterwege. Zo voer je toch geen discussie? Iemand uitschelden en de grond in trappen omdat diegene een andere mening heeft dan jij.

Toegegeven: mensen die alle moslims buiten willen sluiten of vinden dat homoseksualiteit verboden moet worden, bijvoorbeeld, zullen mij snel kwijtraken in een discussie. Maar ik ben wel degelijk geïnteresseerd in wat ze te zeggen hebben. Ik vind het boeiend hoe iemand tot zo’n standpunt is gekomen. Ik krijg niet vaak het gevoel dat zij het interessant vinden hoe ik tot mijn standpunt ben gekomen.

Daarom hou ik mijn mening inmiddels vaker voor me, omdat het vaak toch tot niets lijdt. Iedereen zou dat een keertje moeten doen: nadenken voor je weer je mening op Twitter knalt. Houd je mening gewoon een keer voor je. Denk minstens één keer per dag: “heeft het zin om dit nu te zeggen?”. Is het antwoord nee? Dan hou je je mond. Is het antwoord “ja, want dan voel ik me beter over mezelf”? Dan hou je ook je mond. Iets meer aan anderen denken, iets fatsoenlijker met elkaar omgaan, iets minder altijd roepen wat er in je op komt. Zou ik fijn vinden.

By continuing to use our website you agree with the use of cookies. These are used for statistics and functionality of the website. more info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you agree to these settings. Check our Privacy Policy for more info.

Sluiten