Starters Info

Hallo en welkom bij onze introductie pagina voor eerstejaars studenten!

Allereerst welkom op het Saxion in Enschede! We hopen dat we je met wat handig tips & tricks van studenten kunnen helpen met de start van je studententijd! Naast deze tips willen we je graag ook introduceren met onze vereniging en de stad Enschede!

Wie is LiNK?

LiNK is de studievereniging van de Academie Creatieve Technologie van Saxion, Enschede. Hieronder vallen studenten van de opleidingen Creative Media & Game Technologies, Creative Business en Fashion & Textile Technology. LiNK is opgericht op 21 september 2001 en telt op dit moment ruim 1000 leden. Hiermee is LiNK de grootste en meest actieve vereniging van heel Saxion!

Wat doet LiNK?
LiNK is de schakel tussen de student, de opleiding en het toekomstige werkveld. Tijdens je studie organiseert LiNK workshops, seminars, gastcolleges, feesten, borrels, filmavonden, de jaarlijkse studiereis, de introductie en nog veel meer (studiegerelateerde) activiteiten. Ook biedt LiNK haar leden korting op boeken en ander studiemateriaal. Daarnaast zijn er nog veel andere exclusieve aanbiedingen en kortingenbeschikbaar voor leden.

Commissies
Word actief lid bij LiNK! Binnen de studievereniging kennen we verschillende commissies. Geef je op voor één van de commissies en je organiseert bijvoorbeeld de feesten, filmavonden, verzorgd de promotie, regelt activiteiten en workshops of de introductie voor de nieuwe studenten. Ook wordt er elk jaar een studiereis georganiseerd. We zijn al naar Parijs, Berlijn, Londen, Milaan, Keulen, Praag, Boedapest, Kopenhagen en Krakau geweest. Wie weet bepaal jij waar de aankomende reis naar toe gaat! Voor meer informatie over de commissies, zie de commissies in het bovenstaande menu.

Weekelijkse borrel
Iedere dinsdag avond hebben we een borrel in Bar Update in het centrum van Enschede. Kom er gezellig bij zitten vanaf een uur of 21:00.
(Tijdens de schoolvakanties is er geen officiële borrel)

Word lid!
Denk je nu al “hey, hier moet ik bij zijn” ? Schrijf je dan hier in!
Voor informatie over het lidmaatschap, klik hier.

Tips & Tricks

Boeken bestellen
Voordat je je boeken gaat bestellen, check of je de boeken van je boekenlijst kunt vinden via de Saxion bibliotheek (https://saxionbibliotheek.nl/) of in je lokale bibliotheek (https://www.bibliotheek.nl/). Hier kun je studieboeken lenen of kun je digitaal toegang krijgen tot het boek (melding “Klik hier voor online toegang”), waardoor je het boek niet zelf hoeft te kopen.
Ook zijn er exemplaren beschikbaar ter inzage in de bibliotheek. Je kunt het boek dan niet lenen en mee naar huis nemen, maar wel in de bibliotheek bekijken. De Saxion bibliotheek is elke dag open van 8:30 tot 19:00.

Wacht met het bestellen van je boeken totdat de lessen begonnen zijn en kijk of je ze echt nodig hebt. Steeds meer boeken zijn na het bestellen de volgende dag in huis, dus je hebt ze snel binnen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je achter gaat lopen omdat je het boek nog niet direct had. 
Vraag eventueel ouderejaars studenten welke boeken van de boekenlijst zij daadwerkelijk gebruikt hebben, en welke in het plastic zijn gebleven. Er zijn ook ouderejaars die hun studieboeken verkopen voor een vriendelijke prijs.
Er zijn verschillende plekken om je studieboeken te bestellen, bijvoorbeeld studystore.nl. Overweeg ook of je studieboeken tweedehands wilt bestellen, dit kan veel geld schelen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op bol.com bij  andere verkopers -> tweedehands, op marktplaats of op tweedehandsstudieboeken.nl. Ook de studystore biedt tweedehands boeken aan, maar via deze andere sites kan je ze over het algemeen goedkoper vinden. Tweedehands boeken verzenden duurt iets langer, maar ook hier heb je ze over het algemeen binnen een week in huis.

Adobe Licentie
De Adobe-licentie kan je gebruiken op 2 computers. Je kunt met bijvoorbeeld een studiegenoot afspreken de kosten voor de licentie te splitsen, en elk de programma’s op één computer te zetten. Je zult de programma’s voornamelijk op je laptop gebruiken en vanaf hier werken, in plaats van op een laptop op school en een desktop thuis. De licentie loopt één jaar.

Veel software kun je goedkoper krijgen als student. Bijvoorbeeld op websites zoals surfspot.nl . Je kunt hierop inloggen met je Saxion account.

Aantekeningen maken 
Neem tijdens colleges niet letterlijk over wat er op de powerpoint slides staat, de slides komen later online. Schrijf dus juist op wat er niet in de powerpoint staat en wat je niet meer kunt teruglezen online. Sommige docenten zetten ook de powerpoints vooraf al online. Je kunt dan bijvoorbeeld je aantekeningen in de notities van de presentatie maken bij de betreffende slide.

Tentamenstof
In het tentamen komen vaak vooral dingen aan bod die in de colleges zijn besproken. In mindere mate komt de informatie uit het studieboek en de hoofdstukken daarvan aan bod. Focus tijdens het leren dus vooral op de collegestof en je aantekeningen, en in mindere mate op alle stof uit je studieboek.

Werk- en studieplekken
Er zijn op Saxion verschillende werkplekken te vinden, zoals bijvoorbeeld in de bibliotheek. In de bibliotheek zijn stiltecabines die je kan reserveren als je even alleen wilt werken, via de bibliotheekwebsite. Deze kan je maximaal 2 uur per dag reserveren

Mocht je nog vragen hebben voor ons over de start van het schooljaar kom dan gerust langs het LiNK-kantoor op de zevende verdieping van het Epy Drost gebouw (glasbak) óf schrijf ons een mailtje op bestuur@islink.nl

Enschede

De beste bars

 • Update: Altijd open voor studentenborrels en feesten. Dit is de stamkroeg van onze studievereniging, elke dinsdag om 21 uur begint onze borrel hier. 
 • Space bar: Dit is de nieuwste bar in Enschede. Volledig in het ruimte-thema, heel vet en je moet er een keer geweest zijn!
 • Rocks: Houd je een beetje van rock? Dan is Rocks the place to be! 
 • Friends backstage: De algemene stamkroeg van studerend Enschede. Elke dag van de week kan je hier de gezelligheid opzoeken, ze zijn zelfs open tot 4 uur! 
 • Wigwam: Zin om lekker vals mee te blèren met de foutste nummers? Ga dan naar karaoke cafe de WigWam.

Lekker uiteten

 • Poco Mucho: LiNK heeft al een aantal jaren een mooie samenwerkingen met het Argentijnse restaurant Poco Mucho. Je kunt hier voor maar 13 euro uiteten (incl. Broodmandje, 2 drankjes en een hoofdgerecht) op vertoon van je LiNK lidmaatschap-pas.
 • Daghappen: Uiteten hoeft niet zo duur te zijn. Daarvoor heeft Enschede de site www.hapdedag.nl . Hier kan je elke dag de aanbiedingen zien van verschillende restaurants, dan heb je een hoofdgerecht te pakken rond de 10 euro!
 • Onbeperkt sushi: Wil je een gezellige avond met veelsteveel sushi en alcohol? Bij verschillende sushi restaurants in de binnenstad kun je voor 30 euro 2 uur lang onbeperkt sushi eten en onbeperkt bier/wijn drinken.

Uitgaan tot diep in de nacht

 • De Generaal: Dit is de sociëteit van alle HBO studieverenigingen. Hier worden vaak borrels en feesten gegeven, ook is er eens per kwartiel een gezamenlijk HBO Feest. Zeker een aanrader om een keer naartoe te gaan! 
 • Aspen Valley: Dit is een van de echte danskroegen van Enschede. 
 • ’t Gat: Midden op de oude markt gaat er een trap naar beneden, dan kom je in sociëteit ’t Gat van studentenvereniging Audentis. Je wil hier niet te vroeg komen, maar je weet dat je een leuke avond hebt gehad als je hier eindigt.
 • Pakkerij: In de pakkerij zitten meerdere studentenverenigingen gevestigd. Eens in de zoveel tijd geven ze dan ook een open feest, dit wordt altijd druk bezocht. Het bier is hier ook maar 90 cent!
 • Bolke: Bolke is een uitgaanscentrum. Hier worden nog wel eens feesten of gala’s gehouden. 
 • Tabula Rasa: Boven de generaal zit de soos van de studie Fysiotherapie. Ze hebben elke dinsdag een borrel die tot in de late uurtjes doorgaat.

Overige leuke activiteiten

 • Bowlen: Je kan op twee plekken bowlen in Enschede. Dit kan bij Bowling Enschede (Colloseum 72) en bij Starballs (J J van Deinselaan 28). Zeker leuk om een keer te doen als date of met vrienden!
 • Glowgolfen: Op het zelfde plein als Starballs zit Glowgolf(J J van Deinselaan 30). Erg leuke activiteit om een keertje te doen!
 • Escape room: Wil je elkaar goed leren kennen? En samen puzzelen onder tijdsdruk? Dan moet je zeker een keer naar een van de vele escape rooms in Enschede gaan. 
 • Bioscoop: Gezellig een avondje naar de film? In Enschede is de bioscoop Kinepolis op twee plekken gevestigd. Een bij het FC Twente stadion en een in het centrum.
 • Musea: Er zijn twee musea gevestigd in Enschede. Namelijk het Rijksmuseum Twenthe (hier hangt veel kunst), de museumfabriek (dit is een fusie van 3 verschillende musea en er is altijd wel wat te doen). Ook kun je nog een kijkje nemen in de Synagoge.
 • Zwemmen: Het is altijd leuk om een dagje te gaan zwemmen. Je kunt naar het Aquadrome gaan, dit is een recreatief en wedstrijd zwembad. Ook is het leuk om op hete zomerdagen naar het Rutbeek te fietsen. Dit ligt is een grote zwemplas in het zuiden van Enschede.
 • Pubquiz: Maandelijks worden er op verschillende plekken in Enschede een pubquiz gehouden. Erg leuk om een keer aan mee te doen!
 • Poolen: Op de oude markt zijn twee locaties om te poolen, namelijk bij het poolcentrum en bij the bridge.
 • Grolsch tour: In Twente is het belangrijk dat je Grolsch leert drinken. Dit wordt overal gedronken en is het meest geaccepteerde bier. De brouwerij is dan ook gevestigd in Enschede en het is erg leuk om daar een keer een tour te doen. Je krijgt dan ook al hun biertjes te