Interne betrekkingen

Interne betrekkingen

Het bestuurslid interne betrekkingen is verantwoordelijk voor het ledenbeleid binnen de vereniging. Hij of zij voert de gesprekken met actieve leden en potentiële nieuwe leden.

Daarnaast deel de interne betrekkingen de commissies in en is hij of zij verantwoordelijk voor het behouden, coachen en werven van actieve leden. Elke commissie heeft een voorzitter, aan de interne betrekkingen is het de taak daar iemand voor te vinden, te coachen en te begeleiden. Daarnaast voert de interne betrekkingen individuele gesprekken met de voorzitters over hun voortgang en ongeveer drie keer per jaar een voorzittersvergadering met alle voorzitters. De functie interne betrekkingen heeft de drive om mensen beter te leren kennen en is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor leden. Het is dan ook belangrijk dat je altijd voor iedereen klaarstaat en dat je goed op de hoogte bent van het beleid en de projecten die binnen de vereniging lopen. Daarnaast heeft de interne betrekkingen goed contact met leraren en medewerkers van de academie en een kort contact met het Saxion activiteitenbureau. Dit vooral voor het regelen van de open dag. Als interne betrekkingen help je mee aan de open dagen, je regelt studenten voor de open dag op verschillende plekken binnen het gebouw. Aan de interne betrekkingen is dan de taak de studenten aan te sturen, te informeren en te zorgen dat iedereen op zijn of haar plek staat en daar de taak uitvoert. Tevens regel jij de declaratie van de studenten die helpen bij de open dag.

 

Karaktereigenschappen: communicatief vaardig, sociaal, een open houding, focus op mensen, vriendelijk en overtuigend vermogen. 

 

De ervaring van Pien Muller

Algemene ervaring

Wat een bijzondere ervaring is het om dit schooljaar een bestuursjaar te doen. Ik hoor bijna elke week wel: Goh heb je nu wel wat te doen? Of, wat kut om dit jaar een bestuursjaar te doen of niet? Om eerlijk te zijn, ja natuurlijk mis ik het om met leden en andere besturen in 't Gat, Tabula, Friends of waar dan ook te staan en tot de vroege uurtjes door te gaan. Maar net als iedereen proberen we het beste er van te maken! Het 'standaard' draaiboek is er niet en zijn we eigenlijk helemaal blanco dit bestuursjaar ingegaan. De vraag is er dit jaar meer dan ooit om creatief na te denken over activiteiten, samenstellingen en toekomst. Het lukt niet altijd om het goed te doen. Je krijgt namelijk te maken met situaties die je niet (volledig) kunt voorbereiden. Dat maakt een bestuursjaar zo ontzettend interessant en uitdagend. Je creëert je eigen kleurplaat als het ware. Je zet in je beleidsplan neer wat je dit collegejaar wil gaan doen en daarna begin je met kleuren. Soms schiet je uit, maar dat is niet erg. Daar leer je van. Ook zelfontwikkeling staat namelijk centraal. Of het nou op persoonlijk of professioneel gebied is, ik kan je garanderen dat je op dit gebied een grote stap maakt.

 

Ik ben verder enorm blij met het team waarmee ik dit jaar samenwerk. We hebben allemaal enorm verschillende persoonlijkheden en karakters en ik ben van mening dat het voor een leuke werksfeer zorgt. We zijn kritisch naar elkaar door te zeggen wat we vinden en elkaar te helpen. Het komt geregeld voor dat we het niet met elkaar eens zijn, maar dat is helemaal niet erg. Zie het als je kritische vrienden die er altijd voor je zijn, die het goed bedoelen en dat je na elk gesprek gewoon weer met elkaar op dingen kan lachen. 

 

Deze metafoor zou ik graag aan je mee willen geven:

 

"Wanneer jij je studie en bestuursjaar hebt afgerond heb je niet alleen je rijbewijs, maar ook 10.000 km rijervaring. Hierbij zorgt je studie voor het rijbewijs en het bestuursjaar voor de ervaring."

 

Functie ervaring

Aan het begin van het jaar zit je met het kandidaatsbestuur een beleidsplan te schrijven, komt de ALV en ben je, als het goed is, officieel bestuur. In deze paar weken ben jij als intern al mega belangrijk.

 

Als eerste de introductie. Nieuwe leden werven is jouw ding! En het zal dan al helemaal mooi zijn als ze ook een actief lid willen worden. Schuif ze een inschrijfformulier onder de neus of maak ze enthousiast voor de commissie-inschrijfborrels. De commissies moet jij namelijk aan het begin van het jaar samenstellen en sollicitatiegesprekken voeren met de wellicht nieuwe commissievoorzitters.

 

Onthoud: jij als intern bent namelijk mega belangrijk. Zonder commissies, geen activiteiten. En als het niet lekker loopt binnen een commissie ben jij onder andere degene die het gesprek aan gaat. Of denk bijvoorbeeld aan commissieleden of voorzitters die met bepaalde problemen zitten waardoor je lastige beslissingen moet nemen. Het leuke is vind ik dat je samen zoekt naar een goede oplossing. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te communiceren en objectief te blijven. Je hebt er namelijk niks aan als je elkaar alleen maar dwars wil zitten.

 

Verder voer je kwartiel-evaluatiegesprekken met de commissievoorzitters. Deze gesprekken zijn waardevol. Doe dan ook echt wat met de feedback die je hier ontvangt.

 

De open dagen. Dit jaar natuurlijk wat anders. Maar de essentie blijft hetzelfde: je komt in contact met mensen die hier willen studeren die meer over het Saxion, een opleiding en of LiNK willen weten. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat iedereen een actieve houding heeft, enthousiast en toegankelijk is. Vaak is dit al het geval en maak ik simpelweg een praatje met de mensen die daar staan en de mensen die het Saxion bezoeken. Nu is het dan online, maar ook dan kun je prima het voortouw nemen om een praatje met mensen te maken. Ik ben die open dag eigenlijk een vliegende keep. Ik ben overal online of in het gebouw te vinden.

 

Wat ik ook erg leuk vind aan mijn taak is ledenbinding. Ik hou ervan om met mensen in contact te zijn. Hun ervaringen aanhoren en kijken waar het nog beter kan. Tot nu toe merk ik, vooral in deze tijd, dat leden een appje sturen al erg fijn vinden en dat is altijd leuk om te horen. Het blijft altijd interessant om verschillende manieren te 

vinden om leden goed te blijven binden met de vereniging. Vooral uitdagend! Probeer altijd te laten zien dat zij gewaardeerd worden, want dat is immers zo.

 

Naast interne betrekkingen ben ik ook een beetje de onderwijsfunctie aan het vervullen. Ik heb namelijk de opleiding CB en FTT onder mijn hoede. De band met medewerkers en docenten van het Saxion is erg leuk. Je bent de schakel tussen LiNK en de academie. Het contact is erg belangrijk: hoe korter de lijntjes, hoe meer je gedaan krijgt. Ik voer elk kwartiel minimaal één gesprek met de teamleiders om te kijken wat de verwachtingen zijn, wat er beter kan en wat er goed gaat. Hou in je achterhoofd dat LiNK een studievereniging is en de onderwijsfunctie niet wordt vergeten!