Captura De Pantalla 2017 01 17 A Las 7.34.37 A.m.

Arjen Robben

In de afgelopen twee jaar is er maar één uitblinker geweest in het Nederlands elftal: Arjen Robben. Het Nederlands elftal leek soms wel een orkest zonder dirigent, ze deden maar wat. Echter, wanneer Arjen Robben op het veld stond, klonken er opeens mooie noten en was er zelfs een vage melodie te horen. Helaas was daarmee ook alles gezegd. Hoe goed Robben ook mag zijn, de opgave om dit Nederlands elftal uit zijn sleur te trekken zou zelfs Johan Cruijff niet gelukt zijn.

 

Toen Robben zijn profcarrière begon bij FC Groningen, ging hij nog naar school. Hij was een gewone, nuchtere Groningse jongen die op zijn fiets naar zijn trainingen ging. Maar ondanks dat hij nu bij Bayer München voetbalt, is hij nog steeds niet veranderd. Dit is niet alleen aan hem te merken op het veld, maar ook naast het veld: er is zelden een foto in de tabloid bladen te zien met Arjen in de hoofdrol, hij kent zijn vrouw al vanaf zijn 16e levensjaar, ook rare affaires met Yolanthe zijn er niet.En die nuchterheid is precies wat er mist in de huidige voetbalcultuur.

 

Deze situatie laat zien dat het ook anders kan in de huidige maatschappij, waarbij alles en iedereen elkaar proberen te overtreffen om indruk te maken op eigenlijk niemand minder dan zichzelf, of om simpelweg meer aandacht te krijgen. Arjen laat dit achterwege, wat ik zeer bewonder aan hem en waar veel mensen nog wat van kunnen leren, zowel voetballers als de ‘normale’ burger zoals jij en ik.

 

Met zijn 96 interlands en 34 goals heeft Arjen ook indruk gemaakt op mij als voetballer. Met zijn snelheid en dribbelend vermogen is hij bijna elke verdediger de baas. Een schijnbeweging naar links en Arjen is erlangs. Ondanks dat hij dit ongeveer 25 keer per wedstrijd doet, lukt het bijna niemand om hem af te stoppen zodra de charge naar de zestien meter is ingezet. Mocht het dan toch iemand lukken, dan is Arjen er ook niet vies van om mee te verdedigen om de bal weer terug te veroveren. (Om vervolgens weer dezelfde kapbeweging naar links te maken.)

 

Het was Johan Cruijff die het Nederlands voetbal op de kaart zette, maar het is Arjen Robben die het ‘normaal doen’ op de kaart heeft gezet in zowel de Nederlandse, als de buitenlandse voetbalwereld. Het is Cruijff die de volgende uitspraak heeft gedaan; “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met de visie van een ander.” En dat is precies wat Arjen nu doet.