Voor de mensen die mij goed kennen of mij volgen op social media zal dit artikel niet als verrassing komen. Het is zeker geen geheim dat ik van fotografie houd, en dan met name van analoge fotografie, je weet wel, ‘met zo’n rolletje’. Analoge fotografie heeft een aantal voor- en nadelen, maar dat is niet waar ik het over wil hebben in dit artikel. Ik wil het graag hebben over een ander soort analoge fotografie: de wegwerpcamera.

Een wegwerpcamera is natuurlijk een leuk idee, je kan lekker foto’s met maken met een analoge feel zonder alle moeite, toch ben ik er geen fan van. Ik ga dus kort even uiteenzetten wat de problemen zijn en een alternatief geven.

  1. Kosten, de meeste wegwerpcamera’s kosten rond de 10- en 15 euro. Daarvoor krijg je een camera met 24, 27 of soms 36 opnamen. Dat lijkt misschien niet duur, maar het kan veel goedkoper. Ik ga wel eens naar een kringloop winkel en vind daar regelmatig analoge camera’s voor 1 euro. Zet daar een rolletje in van 4 euro en je bent veel goedkoper uit. 
  2. Kwaliteit van de camera. Eén van de camera’s die ik gebruik is een Praktica MTL5B, een camera uit de jaren ’80. Die camera is niet gemaakt van dun plastic, maar van ijzer, de lens is gemaakt van glas. De camera’s die je voor een euro bij de kringloop koopt zijn ook van veel hogere kwaliteit. Met deze camera’s ben je dus verzekerd dat je camera heel blijft en dat je dus niet al je beelden kwijt raakt.
  3. Beeldkwaliteit. Een wegwerpcamera is een zogenaamde point-and-shoot, je kan hem richten en een foto nemen. Op mijn camera kun je echter diafragma en sluitertijd aanpassen. Afhankelijk van het rolletje waarmee je schiet kun je ook de iso bepalen. Je hebt dus veel meer controle over je beeld, zo heb je dus veel minder donkere, of overbelichte foto’s.
  4. Als laatste is een herbruikbare camera veel beter voor het milieu, in plaats van steeds een nieuwe camera kopen, hoef je alleen het rolletje te vervangen, en die worden vaak gerecycled. Een bijkomend voordeel is dat je kan kiezen welk rolletje je schieten, zwart wit of kleur? Iso 100 of 3200? Je kan het allemaal zelf bepalen als je een oude analoge camera koopt in plaats van een wegwerpcamera.

Ik kan nog wel even doorgaan over de talloze voordelen van een herbruikbare analoge camera, maar dat zal ik niet doen. Als een schrijver betaamd zal ik afsluiten met een sterke call-to-action: Ga eens naar je lokale kringloopwinkel en haal daar een goedkope analoge camera (slr, point-and-shoot, wat dan ook), koop bij Kruidvat of Hema een rolletje Kodak of Fuji en begin eens met schieten.

Door: Ruud Wiggers

Leave a Reply