Dinsdag 22 maart was het dan EINDELIJK zover: de 3e editie van het LiNK Filmfestival! Na maandenlang hard werken door zowel de fantastische, creatieve LiNK filmmakers en de CB-commissie was het tijd om de ingestuurde films te bekijken in het prachtige Concordia. Met als thema ‘Red Carpet’ waren de locatie en de gasten compleet in stijl voor de glamoureuze films die op het grote doek werden bekeken.

We trapten de avond af met tijdens de inloop van de gasten een geweldig optreden van The New Vibes; Ruud Wiggers en Stan Oostrik. En de vibes die The New Vibes gaven? Amazing. 

Ook hadden 2 hele lieve CB-commissieleden (so naar Kaylee en Fabian) aangeboden de avond te presenteren, wat ze echt fantastisch hebben gedaan. We need to see more van dit duo!! Het festival had ook nog eens een heel druk programma, want er werden maar liefst 5 films bekeken! 3 vrije inzendingen en 2 minor films.

Als eerste aan de beurt was ‘Dead in The West’, een improvisatie film gemaakt door onze enige echte Interne Betrekkingen Luca Ernst, met in de hoofdrollen Luca zelf, en Ruud Wiggers. Geïmproviseerd én gemaakt in 1 dag! Afgespeeld in het Wilde Westen, wat kenbaar gemaakt werd door de kostuums en accenten (prachtig gedaan guys, net echt) was Luca’s personage in de film op zoek naar de persoon die zijn zus vermoord had. Ik zou niet te veel spoilers geven (had je maar bij het festival moeten zijn he), maar het ging veel over koeien en ik kan vol overtuiging zeggen dat er 1 zin is die voor mij de hele avond heeft gemaakt: “Gozer, dat is inteelt.” Goud.

Daarna was het grote doek voor Ziggy Hemme en Rozemijn Scholte. Voor deze film waren er hoge verwachtingen, want Ziggy en Rozemijn hadden de vorige 2 (!!!) LiNK Filmfestival edities gewonnen! Trots kwamen ze dus ook weer hun titel verdedigen. In de film ‘Limitless’ creëert het personage van Rozemijn uit verveling van thuiszitten een VR-wereld. We zien haar op het einde dus ook op verschillende plekken in de wereld. Vooral de coole visuals en transitions maken dit net echt! Een film van hoog niveau.

Als derde en laatste film van de eerste categorie was het tijd voor ‘Brak’, een comedy gemaakt door Ruud Wiggers. Met in de hoofdrollen Ruud zelf, Luca en Stan werd in de film een heel herkenbaar beeld geschetst: brak zijn. In de film hadden Ruud en Luca wel heel diep in het glaasje gekeken. Met vlagen kwam het een en ander terug (waaronder steamy zoenen met diverse LiNK leden), maar toen hun huisgenoot thuiskwam werd het ook duidelijk dat er een sok om Luca’s deurkLiNK hing… Vol nieuwsgierigheid probeerden ze te ontdekken wie de gast was, tot degene ineens boven op de trap stond… En toen einde. Want er komt (als ze er zin in hebben) een sequel!!

In de pauze werd weer een mooie set gespeeld door Ruud en Stan, waarbij iedereen ook keihard mee zong met Take Me Home, Country Roads. Wat een talent was er aanwezig in de zaal!! Bij deze vind ik dat alle aanwezigen zich even moeten opgeven voor muziekvereniging kLiNK. Ook waren op het scherm de foto’s die tijdens de inloop waren gemaakt met de photobooth! Wat een pareltjes. Vooral Geron keek echt intens blij.

Na de pauze was het dan tijd voor de 2 minor films: films die gemaakt zijn tijdens de minor Audiovisuele Storytelling. Als eerst was het doek voor ‘Metamorfose’, die gerepresenteerd werd door Cenne Kistemaker, Simon Teussink, Jason Buitenhuis en Marijn Reinderink. De film draait om een meisje die kortgeleden haar beste vriendin Emmy verloren is. We zien haar Emmy missen, gecombineerd met heel veel vlinders, want het komt heel vaak terug. Als ik voorheen nog niet enthousiast genoeg was over de Audiovisuele Storytelling minor, was ik dat nu nog meer! Wat had ik na het zien van deze film toch zin om in september ook zoiets moois te maken. 

En als allerlaatste was ‘A Twist of Fate’ te zien. Gerepresenteerd door Nikky Rademaker, Erik van Essen en Bote Koen was dit ook de langste film van de avond. En ook heel anders dan de rest! Waar er op het begin van de avond veel humor te zien was, was dit echt donker en soms ook creepy. In de laatste film van de avond zien we Amy, die eigenlijk geheel als kluizenaar leeft omdat ze bang is dat haar vivid nachtmerries over haar dood werkelijkheid worden. Alleen blijkt op het einde dat wat ze heeft gezien in haar nachtmerries niet haar eigen dood is… Van wie wel ga ik natuurlijk weer niet verklappen (once again, dan had je er maar bij moeten zijn). Echt ontzettend goed gedaan en allemaal weer tot in de puntjes uitgedacht! Daar was de jury het ook mee eens, en toen werd al gauw duidelijk dat het wel eens heel moeilijk kon worden om het eens te worden over de winnaars. Dus gingen ze maar even in overleg!

Tijdens het overleg werd de ‘Catch Box’ door het publiek heen gegooid, een soort doos met een microfoon erin waardoor we eens even de meningen en verhalen van de gasten konden horen. Ikzelf kreeg hem ook naar mij toegeworpen, of ik kon vertellen hoe de voorbereidingen van het festival gingen. Mijn hoofd had op dat moment even kortsluiting, want als CB-commissie hadden we nou eenmaal heel veel gedaan om deze avond te verzorgen. Gelukkig werd ik uit mijn lijden verlost door de jury die toen terug was met de langverwachte uitslag. Ze liepen elke film langs met alle ‘tips en tops’, om het zo even kort te zeggen. Er werden veel complimenten uitgedeeld voor het goede verrichte werk, maar het lag ook wel heel erg dicht bij elkaar volgens de jury. Toen werd het dus heel erg spannend. Wie o wie waren nou de grote winnaars van de avond??? Van de vrije inzendingen werd dit ‘Brak’, en van de minoren ‘Metamorfose’! Met een groot applaus werden de winnaars ontvangen op het podium en kregen ze allemaal een prijsje. Maar niet alleen de winnaars kregen wat; alle deelnemers kregen nog een mooie gegraveerde medaille en ook de jury kreeg een bedankje voor hun mooie commentaar. 

En daarna… was het festival afgelopen en gingen we zuipen in Update ☺.

Door: Noa Jordens

Leave a Reply