Over de Women’s Rights Challenge

Onder de LiNK-community nu al razend populair: De Women’s Right Challenge. Het doel van de actie is om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en het werk van ActionAid om vrouwen te beschermen. Dit gaan ze doen door te trainen zodat je op 25 november (Internationale Dag Tegen Geweld tegen Vrouwen) 35 push-ups kunt doen.

Stijn Buisman:

Waar het hedendaags feminisme aan voorbijgaat

Dat zo’n actie in onze hedendaagse maatschappij nog nodig is, is natuurlijk heel triest. Geweld, onderdrukking, vrijheidsbeperkingen en wat nog meer wordt berokkend tegen de mensheid. Toch zijn er wel een aantal kritiekpunten als het gaat om acties en het hedendaags feminisme.

In landen als Bangladesh, Somalië & Saoedi-Arabië zijn vrouwen erg onveilig. Ook zijn er weinig vrouwenrechten en is er veel discriminatie tegen de vrouwensekse. Waar dit aan ligt? Misschien moet je eens Googelen op de leidende religies in die landen. Maarja, kritiek op de Islam is natuurlijk iets voor de PVV en niet voor feministische acties. En dat is natuurlijk best wel vreemd.

Het volgende punt dat in het feminisme over het hoofd wordt gezien is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het klopt namelijk dat er meer mannen aan de top van de maatschappij zitten (economisch), maar er zitten ook veel meer mannen aan de onderkant van de maatschappij (daklozen). Ook plegen mannen veel vaker zelfmoord, doen jongens het vaak slechter op school en worden mannen vaker benadeeld in het rechterlijk systeem. Waar je feministen ook niet vaak over hoort, is dat het oneerlijk is dat het vaak mannen en jongens zijn die vechten en sterven in oorlogen.

Bovendien vind ik het heel erg merkwaardig om te zien dat mensen als Geraldine Kemper, Abbey Hoes en Georgina Verbaan naar voren komen als activisten. Prachtig uitziende dames met een schitterend figuur die dan vertellen ‘dat vrouwen trots moeten zijn op zichzelf.’ Ja, ik vraag me af of een meisje van 15 met puisten en een slotjesbeugel daar ook zo over denkt. Het voelt toch een beetje als de Ferrari die zegt dat de Skoda toch ook heel trots op zichzelf moet zijn. 

Dus ik ben 100% voor gelijkheid. Alleen is het hedendaagse feminisme vaak erg agressief en word je als criticus vaak weggezet als vrouwenhater, terwijl dat natuurlijk onzin is. Het feminisme is niet de oplossing, maar slechts wraakzucht.

Pien Muller:

Verschillende feministen en de kern van campagnes

De commotie rondom deze campagne kan ik wel begrijpen. Als er een feministische campagne komt is er opschudding rondom het feminisme en vergeten we waar de campagne nou echt om draait.

Mensen kijken namelijk niet met hetzelfde perspectief naar bijvoorbeeld deze campagne. Waarschijnlijk kent iedereen het onderstaande plaatje wel. Dit zijn de verschillende perspectieven hoe iemand naar iets kan kijken. En wat het mooi maakt, niemand heeft hier ongelijk, maar dit veroorzaakt (onder andere) wel de discussies.

De feministen discussie

Het huidige beeld van een feminist is anders dan tijdens de opkomst van deze beweging. Een vrouw lijkt zelfs steeds meer moeite te krijgen om zich te identificeren met de term ‘feminist’. Het beeld dat veel Nederlanders, inclusief ik, tegenwoordig hebben van een feminist zijn de boze, radicale, agressieve vrouwen in tuinbroeken, met kortpittige kapsels, harige oksels, die mannen haten en streven naar de superioriteit van de vrouw.

Deze campagne heeft mij aan het denken gezet. Want het beeld dat wordt geschilderd geeft een foutieve weerspiegeling van de feministische beweging weer en de instandhouding hiervan stimuleert de afkeer tegen het feminisme alleen maar meer. Wat de campagne mij duidelijk heeft gemaakt is dat binnen het feminisme sprake is van verschillende stromingen en gradaties.

Wie namelijk ook feministen zijn, zijn de mensen die in het introductiefilmpje zitten voor deze campagne, namelijk: Geraldine Kemper, Fatma Genç, Cathelijne Blok, Tatanja Almuli, Marieke Eyskoot, Nancy Poleon, Dorien van Linge, Ziarah Janssen, Anthony Tevreden en Loraine Pengel. Allemaal voldoen ze niet aan mijn stereotype van een feminist. Allemaal verschillend: mannen, vrouwen, van verschillende nationaliteiten, van alle formaten, maar ook (als het goed is) gelijk.

En over ‘gelijk’ gaat deze Womens Right Challenge.

De Women’s Right Challenge

Waar deze campagne om draait is vrouwenrechten, omdat vrouwen wereldwijd geen gelijke kansen krijgen. Het doel: strijden om verandering. Met krachtige vrouwen en lokale gemeenschappen wereldwijd. Hoe: je letterlijk sterk maken, door push-ups, voor vrouwenrechten.

En inderdaad, ook mannen kunnen te maken krijgen met geweld en schendingen van hun rechten. Niemand die dat ontkent. Alleen déze vrouwenrechtenorganisatie pakt de kernoorzaak van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan. Geweld is een groot probleem waardoor ongelijkheid blijft bestaan en daarom wordt deze campagne gericht op geweld tegen vrouwen.

Daar draag ik graag mijn steentje aan bij, dus doe ik mee aan deze challenge, net als Stijn. Wil jij ook nog meedoen? Kom in ons team! Of alleen geld doneren? Dat mag natuurlijk ook.

Geld doneren of meedoen kan via hier!

Leave a Reply