In de afgelopen jaren zijn wij, de mensheid, waar ik mezelf als onderdeel van beschouw, steeds meer gaan onderzoeken. De wetenschap is waanzinnig verbeterd en we kunnen geweldige dingen maken. Fantastisch. Echter heeft dit ook een keerzijde. Doordat we veel dingen onderzoeken en cijfers doorrekenen zijn we te voorzichtig geworden. We zijn ons teveel gaan focussen op risico’s. We proberen deze zoveel mogelijk uit ons leven te bannen. Van een inboedelverzekering tot Allrisk. Ook in deze coronatijd laten we ons teveel leiden door risicoanalyses. En dat verkrampt en verlamt.
Echter laten geweldige menselijke prestaties zich niet leiden door risico’s, maar door kansen. Of zoals Mark Twain zei: ‘Ze wisten niet dat het onmogelijk was, dus hebben ze het gedaan.’
Als we in 1492 een risicoanalyse hadden gemaakt voor Columbus, dan was er één goed advies uitgekomen: niet gaan. Hetzelfde geldt voor de bestorming van de Bastille bij de Franse Revolutie of voor D-Day. Met duizenden Amerikanen een strand op rennen terwijl Duitse machinegeweren vrijuit kunnen schieten? Super gevaarlijk! Ook de maanlanding in 1969 is een volstrekt onverantwoorde operatie. Wat hebben deze evenementen gemeen? Dat ze allemaal zijn geslaagd.
We moeten misschien wat vaker denken: ‘fuck it, we doen het gewoon.’ Ik denk dat belangrijke momenten in de mensheid hier ook om vragen. In de coronatijd, maar ook zeker hierna. Welke ondernemer heeft nu een bedrijf opgestart en alleen naar de dingen gekeken die fout konden gaan? Al die beren op de weg. Met deze instelling zou elke ondernemer gefrustreerd op de bank eindigen met een fles Vodka.
Durf is nodig. Als je in de 90e minuut 2-1 achterstaat tijdens een voetbalwedstrijd. Ga je dan discussiëren en nadenken over een goede aanval en wat er fout kan gaan? Of gooi je de bal naar voren en zet je alles op alles op een doelpunt te maken? We moeten stoppen met wat we denken te weten, allemaal in een rekenmodel te zetten. We moeten minder doen aan Excel, maar meer aan durf. Het zal ons nog veel opleveren.
Dit heeft me serieus aan het denken gezet, bedankt voor je frisse blik op huidige sociaal-economische systeem, erg inspirerend!
Dat de heer Buisman zich ergert aan de maatregelen rondom het virus is wel duidelijk, maar dat betekent hier helaas niet dat hij iets te vertellen heeft. Wat een waardeloze opeenvolging aan woorden.