Een tijdje geleden nodigde ik wat vrienden uit bij mij thuis voor een biertje. Ik wist dat die avond veel geadt zou worden dus ik moest naar de supermarkt om wat bier te halen. Klakkeloos kocht ik een kratje bier dat die week toevallig in de aanbieding was. Bij thuiskomst werd ik niet onthaald met de gebruikelijke vreugde die gepaard gaat met een volle krat bier: “Ruud jij idioot, je gaat toch geen Brand halen als je moet gaan adten? Dat spul is niet te bakken!” luidde het ontevreden antwoord van mijn huisgenoot. Ik wuifde de ontevredenheid weg, maar die nonchalance kwam me duur te staan, want Brand adten is geen pretje. De volgende ochtend ontstond er, door de hoofdpijn heen, een vraag: ‘Welk bier is het beste als je moet adten?’ Om heel LiNK de moeite te besparen heb ik de zware last op mij genomen om dit belangrijke vraagstuk voor eens en altijd te beantwoorden. Ik heb dus 5 populaire biermerken in huis gehaald en op verschillende dagen geadt (iemand moet het doen hè?) deze merken zijn Grolsch, Hertog-Jan, Brand, Heineken en Klok. Ik heb een korte vragenlijst gestuurd naar 10 mededeelnemers en die is trouw beantwoord. Hieronder mijn resultaten.

Ik wilde graag weten welk bier men het lekkerst vond, we drinken uiteraard in eerste instantie bier omdat we het lekker vinden. Ik heb hier de mensen hun persoonlijke top 5 laten samenstellen. Het favoriete bier krijgt 5 punten, nummer twee krijgt er 4, et cetera. Brand deed het in deze categorie het minst goed, met een gemiddelde van 2 punten. Ik verbaasde me erover dat Klok, ondanks het verschil in prijs met Brand en Heineken een stuk beter uit de test kwamen. Een krat Klok kost €8,49 bij de Albert Heijn, voor Brand betaal je €17,19 en een krat Heineken 16,99. Dat betekent dat je voor de prijs van een enkel krat Heineken of Brand je ook twee kratten Klok kan halen. De winnaar van deze test is Grolsch met een grote marge. Grolsch behaalde een score van maar liefst 4,36. De nummer twee, Hertog-Jan, heeft bijna een heel punt lager met een 3,45.

(Foto boven: testresultaten smaaktest)

Een adtje gaat natuurlijk ook om snelheid. Daarom heeft de mens het ‘rietadtje’ uitgevonden. Ik heb dus ook gevraagd welk bier het panel het snelste kan adten. Hier konden mensen op meerdere bieren stemmen. Opvallend was dat helemaal niemand stemde op Hertog-Jan of Brand, al moet ik bekennen, als je deze bieren ooit hebt geadt, weet je allicht dat het niet zo verassend is. De bittere smaak van Grolsch zorgde er bij de eerste vraag voor dat hij op de eerste plaats eindigde, maar zorgt er bij deze vraag dat hij slechts twee stemmen heeft weten binnen te halen. Dan blijven alleen Klok en Heineken over, die allebei 6 stemmen binnen wisten te halen. Het lijkt er dus op de lichtere bieren makkelijker zijn om te adten dan zwaardere, bittere bieren.

Uiteraard zijn er een aantal externe factoren, zoals temperatuur en het aantal voorgaande biertjes die bijdragen aan een succesvol adtje. Bij deze vragen werden mijn vermoedens bevestigd: bier adten is het makkelijkst als het bier op kamertemperatuur, met 10 van de 11 elf stemmen. Eén iemand heeft gestemd op warm bier. Zelf ben ik voorstander van adten in het begin van de avond, na een biertje of drie. Dit bleek de algemene voorkeur: 8 stemmen op ‘adten na drie biertjes’. Daarna drinkt men het liefste na 5 vijf bier een adtje. Bijna niemand vindt nuchter adten het makkelijkst.

(foto boven: voorbeeld riedadtje)

Uit dit onderzoek kunnen we dus een duidelijke conclusie trekken: Als je veel bier moet adten is volgens mijzelf en het panel de beste keuze een flesje Klok op kamertemperatuur na een paar biertjes. Dit is misschien geen baanbrekende conclusie, sterker nog, veel van jullie zullen dit al logisch beschouwen. Toch is het altijd goed om af en toe de gevestigde orde aan de tand te voelen om te kijken of het beter kan.

Leave a Reply