Er zijn talloze zaken in de wereld die onze prioriteit verdienen. Geld, politiek, studie, relaties etc. Echter is er één ding dat echt belangrijk is: en dat is eten en drinken. Zonder die twee zaken zouden wij niet overleven. In De Piramide van Maslow worden eten en drinken ook terecht aangemerkt als eerste levensbehoeften. Des te meer bijzonder is het dat voedsel naast een basisbehoefte ook verworden is tot een luxeproduct. Uiteten gaan naar een mooi restaurant is niet voor iedereen weggelegd. Of hoevaak zie je een rapper flexen met flessen en een uitgebreid diner op Instagram? Niet dat daar iets mis mee is. Een beetje stoer doen maakt de wereld zeker niet slechter.

Ook is voedsel van heel belangrijke culturele waarde. Of eigenlijk andersom. Specialiteiten uit een land zijn vaak ontstaan uit een jarenlange traditie. Vaak zegt het gerecht ook iets over een land, regio of stad. Zo ook de Pizza Margarita. De meest neutrale variant van de Italiaanse Pannenkoek. Zoals je misschien weet vernoemd naar Koningin Margarita van Italië. Zij at deze pizza toen ze met haar man, Koning Umberto I, in Napels was. Het was een lokale specialiteit en de Koningin was er erg door gecharmeerd. Vooral omdat in deze pizza alle kleuren van de Italiaanse vlag zitten: Rood, wit en groen. Napels was een arme stad en een pizza is vrij eenvoudig en goedkoop te produceren. Dit product is later uitgegroeid tot een van de populairste gerechten van de wereld.


En nog iets: waarom eten ze in tropische landen vaak scherp? Omdat je van scherp eten gaat zweten en daardoor afkoelt. De ingrediënten voor pittig eten groeien ook op tropische plekken. De aarde levert de juiste producten voor de bijbehorende regio. Het is echt maatwerk.


En nu is het tijd voor bier! Bier bestaat al duizenden jaren. Monniken brouwden en dronken het in Kloosters en (sinds gisteren) drinken wij het ook nog in grote hoeveelheden op een terras. Toch bestaat er nog een klasseverschil tussen wijn en bier. Bier wordt gezien als lekker zuipen, maar wijn wordt vaak nog gezien als chique en elitair. Dat hebben we te danken aan onze grote vrienden de Romeinen. Zij zagen bier als onderontwikkeld en als drank voor de Germanen en Noord – Europeanen. Wijn daarentegen was ontwikkeld en werd gedronken door mensen met klasse. Dat gevoel is nooit helemaal verdwenen. En wat is jouw favoriete gerecht of drankje? Mexicaanse rijst met een Coronabiertje? Of toch een Duitse Schnitzel met een halve liter pull? Of misschien wel helemaal geen alcohol?
En ondanks dat eten en drinken iets geweldigs is waar je vooral van moet genieten, is eten geen vanzelfsprekendheid. Wereldwijd lijden namelijk 690 miljoen mensen honger. Dat is bijna 9% van de wereldbevolking.

Leave a Reply